Privodeći kraju još jedno ljeto, jadranski ugostitelji složno ponavljaju dvije riječi: skupo i neodrživo.
• Cijene ulaznih troškova – hrane, pića, energije i najma – porasle su toliko da ih mnogi opisuju kao „neisplative”. • Radne snage kronično nedostaje, a oni koji su ostali često rade pod stalnim pritiskom, pokrivajući više smjena nego ikad. • Dok jedan dio vlasnika tvrdi da je sezona „jako loša”, drugi navode da je promet na razini prošlogodišnjeg. Zajednički nazivnik su sve tanji profiti.
Istodobno, sve veći broj turista preskače restorane i kafiće te se okreće supermarketima. Unatoč činjenici da su i tamo cijene više nego u njihovim matičnim zemljama, redovi u trgovinama ovog su ljeta bili među najduljima ikad.
Ugostitelji s Kvarnera, iz Istre i sa zadarskog područja poručuju da će se održivost posla dovesti u pitanje ako se trendovi ne preokrenu – bilo kroz stabilizaciju cijena nabave, bilo kroz rasterećenje rada i privlačenje novih zaposlenika.
Za sada, zaključuju, gosti i domaćini susreću se na pola puta: jedni traže prihvatljivije cijene, a drugi načine da zadrže kvalitetu bez da dodatno opterete račune.