Na pulskoj tržnici Veruda ovoga je četvrtka vladao uobičajeni mir: više žamora dolazilo je iz okolnih kafića nego sa samih štandova. Trgovci kažu da su se na takvu sliku već naviknuli, a razlozi za skromniju kupnju, kažu, leže u kombinaciji kalendara i tankih kućnih budžeta.
Jedna prodavačica priznaje da prosinac više nije jamac pojačane potrošnje:
„Ono što možete kupiti ovdje ima i u trgovačkim centrima, pa si ljudi spoje caffe i kupnju tamo… Negdje smo između praznika. Ne znam baš koliko će se potrošiti za blagdane koji nam dolaze, nisam sigurna da će puno. Ljudi s pravom kalkuliraju i svatko zna koliko može potrošiti.”
Druga dugogodišnja prodavačica, koja i u mirovini svakodnevno otvara štand, dodaje da je najteže podmiriti fiksne troškove:
„Više je ljudi u kafiću, nego ovdje, sve vidite i sama… Dok sve to složiš, platiš placarinu i rezervaciju i ti si na nuli. Ljudi šparaju, ovi ča imaju šoldi ni ne dolaze tu i gredu u markete, a penzioneri koji bi kupili, nemaju šoldi.”
Cijene povrća ostale su postojane i prilično ujednačene s onima na pulskoj tržnici u centru: blitva 3 eura, kupus 2, poriluk i šenon po 4, karfiol također 4, radić 6, a brokula 4 eura za kilogram. Žuta kapula drži cijenu od 2 eura, crvena 4, dok se kelj prodaje za 3 eura.
Ribarnica je, unatoč općem padu prometa, zadržala vjerne kupce zahvaljujući širokoj ponudi. Sipa se nudi po 10,60 ili 14,60 eura, hobotnica 21 euro, lignja 13, a kozica 17,26 eura za kilogram. Među cijenjenijim vrstama ističu se švojat (21 euro) i zubatac (26,50 eura), dok je pristupačna srdela i dalje 4 eura.
Prodavači se nadaju da će blagdanski tjedni ipak donijeti malo življu atmosferu, no svi se slažu da će kupci i ove zime trošiti „koliko imaju”.