Topla šalica čaja jedan je od najjednostavnijih i najugodnijih načina za potporu zdravlju crijeva, poručuju nutricionisti. Zbog utjecaja koji probava ima na energiju, raspoloženje i imunitet, sve se više ljudi okreće upravo prirodnim napitcima. Stručnjaci izdvajaju tri vrste čaja koje se posebno ističu.
• Kamilica – ovaj blagi, aromatični cvijet smiruje grčeve, smanjuje nadutost i opušta mišiće crijeva. Redovita šalica nakon obroka, kažu savjetnici za prehranu, može znatno olakšati tegobe osobama s osjetljivim želucem.
• Đumbir – korijen poznat po pikantnom okusu već se stoljećima koristi za ublažavanje mučnine. Kao čaj ubrzava metabolizam, potiče lučenje probavnih enzima i pomaže pri osjećaju težine nakon obroka.
• Menta – osvježavajući listovi mente opuštaju mišiće probavnog sustava, olakšavaju protok hrane i tako smanjuju nadutost i plinove. Nutricionisti je često predlažu kao prirodno rješenje za povremene probavne smetnje.
Redovito uživanje u kamilici, đumbiru ili menti može pomoći održati crijeva uravnoteženima, a probavu mirnijom i lakšom, poručuju stručnjaci.