Devetnaesto izdanje Dana mladog maslinovog ulja održat će se od 14. do 16. studenoga u prepoznatljivom velikom šatoru na parkiralištu u Istarskoj ulici, potvrdili su gradonačelnik Igor Orlić i direktorica Turističke zajednice Vodnjana Morena Smoljan Makragić.
Organizatori su se, nakon nekoliko godina traženja novih formata, odlučili vratiti provjerenoj recepturi. „Riječ je o jedinstvenom događaju koji već gotovo dva desetljeća okuplja proizvođače, stručnjake i ljubitelje vrhunskog maslinovog ulja”, istaknuo je Orlić, naglasivši da manifestacija ujedno odaje počast tisućljetnoj tradiciji maslinarstva u Istri.
Smoljan Makragić podsjetila je da je manifestacija „značajno doprinijela edukaciji javnosti, od prepoznavanja i pravilnog korištenja kvalitetnog maslinovog ulja do njegova mjesta u svakodnevnoj kuhinji”. Zahvaljujući tome, istarska su ulja danas prepoznatljiva na svjetskoj gastronomskoj sceni.
Program u tri dana donosi dobro poznatu kombinaciju degustacija, edukacija i zabave:
• premijeru mladih ulja svih izlagača; • kulinarske demonstracije chefa Davida Skoke i još nekoliko renomiranih kuhara čija će se imena tek otkriti; • novitet „Oil Lab” kojim će upravljati chef Robert Perić, zamišljen kao laboratorij za istraživanje primjene mladog ulja u visokoj kuhinji, uz cooking showove i masterclassove.
Interes proizvođača premašio je očekivanja: šator predviđen za 70 do 75 štandova možda neće moći primiti sve prijavljene. Uz unutarnji izložbeni prostor, vani će biti predstavljena i maslinarska mehanizacija. Prijave su otvorene od prošloga petka, a obrasci su dostupni na mrežnim stranicama Grada i Udruge Agroturist.
I dok je glavna zvijezda mlado ulje, organizatori planiraju osvježiti i večernji zabavni program kako bi posjetitelji rado ostali u Vodnjanu i nakon završetka dnevnih sadržaja.