Topli napitak od zelene metvice sve češće se preporučuje kao jednostavan dodatak svakodnevnoj rutini. Blagi okus i gotovo potpuni izostanak kofeina čine ga pogodnim za jutro, popodne ili večer, a popis potencijalnih koristi sve je dulji.
• Smirenija probava – mentol i karvon prirodno opuštaju mišiće probavnog trakta, pa šalica nakon obroka može ublažiti nadutost, grčeve i težinu u želucu.
• Antioksidativna zaštita – ružmarinska kiselina i flavonoidi u metvici neutraliziraju slobodne radikale povezane sa starenjem stanica i upalnim procesima.
• Hormonska ravnoteža – višestruka istraživanja upućuju da redovito ispijanje ovog čaja može sniziti razinu androgena kod žena, što ponekad pomaže kod akni, pojačanog rasta dlačica ili policističnih jajnika.
• Manje stresa, veći fokus – spojevi iz metvice potiču djelovanje neurotransmitera GABA, zbog čega napitak relaksira, a istodobno održava mentalnu bistrinu bez neželjene nervoze.
Koliko je dovoljno? Nutricionisti obično predlažu jednu do dvije šalice dnevno. Veće količine mogu previše opustiti mišić između želuca i jednjaka, što osobama sklonim refluksu ili žgaravici može stvoriti probleme.
Tko treba pripaziti? Osobe s refluksom, trudnice, dojilje te svi s niskim tlakom ili bolestima jetre trebaju se savjetovati s liječnikom prije uvođenja metvice u svakodnevni raspored.
U umjerenim dozama, čaj od zelene metvice nudi ukusnu i nenametljivu potporu zdravlju – od želuca i hormona do mozga.