Baranjska udruga Baranjski kotlić usvojila je „Pravilnik o načinu održavanja natjecanja u kuhanju ribljeg paprikaša”, dokument koji prvi put detaljno propisuje sve faze popularnih fišijada – od raspisa natjecanja do bodovanja svakog kotlića.
Predsjednik udruge Milan Petrović objašnjava da se pravilnik primjenjuje na sva natjecanja koja organizira Turistička zajednica Baranje, sama udruga ili drugi partneri koji to zatraže. Fišijade su podijeljene u četiri kategorije prema broju prijavljenih uzoraka, a svaki od tih turnira služi kao kvalifikacija za veliko državno finale u sklopu Najveće hrvatske fišijade u Belom Manastiru.
• Fišijade s 25–40 uzoraka daju jednog finalista.
• One s više od 80 kotlića mogu poslati čak četiri kuhara u državno finale.
Organizator svakom natjecatelju osigurava tri kilograma očišćenog šarana, a pravilnik dopušta dodavanje drugih vrsta ribe te uporabu gotovih mješavina začina ili narezana povrća. Zabranjeno je, međutim, donijeti gotovu juhu ili već skuhanu ribu.
Ocjenjivanje se provodi u dva koraka. Prvi, vizualni pregled, eliminira uzorke s repovima, komadima glave, viškom masnoće ili drugim nepravilnostima. U drugom krugu suci kušaju preostale uzorke i ocjenjuju boju, gustoću, ukuhanost ribe, okus (slanoća, ljutina, slatkoća, gorčina) i miris. Sudačku komisiju, prema pravilniku, mogu činiti isključivo licencirani suci koje delegira udruga.
Udruga je nedavno formirala nadzorni, izvršni te poseban odbor za propozicije i licenciranje sudaca. „Članovi su vrsni kuhari, pobjednici brojnih fišijada i iskusni ugostitelji iz cijele Slavonije i Baranje”, naglašava Petrović.
Direktor TZ-a Baranje Matej Perkušić pozdravio je uvođenje jasnih pravila uz poruku da „državno prvenstvo već ima ugled, a pravilnik mu daje dodatnu ozbiljnost”.
Novo razrađeni sustav, zaključuju organizatori, trebao bi smanjiti prigovore „o nestručnom suđenju” i dati svima jednake šanse da dokažu čiji je fiš doista najbolji.