ZADAR – Subotnje jutro u Zadru pretvorilo se u veliku slavonsko-turopoljsku kuhinju. Na Novom Bokanjcu održana je treća po redu Čvarkijada u organizaciji Udruge Slavonaca, Baranjaca i Srijemaca Zadra i Zadarske županije, dok je na Forumu mirisala kotlovina u sklopu programa „Turopoljski stol”.
Tri velika kotla čvaraka stigla su iz srca Slavonije i brzo su privukla znatiželjnike. Osim svježe prženih čvaraka, posjetitelji su mogli kupiti kobasice, kulen, slaninu i druge suhomesnate delicije pristigle ravno s obiteljskih gospodarstava. Predsjednica udruge Tamara Džaja podsjetila je da manifestacija „Slavonska noć” traje više od dva desetljeća i okuplja oko 40 članova: „Važno nam je da kroz svoj rad podupiremo domaće proizvođače, napose u ovom vremenu, kada se oporavljaju nakon afričke svinjske kuge.”
Na Forumu su se istodobno predstavljali gosti iz Turopolja. Na stolovima su se našli štrukli, odojak s grah-salatom, svadbeni turopoljski gulaš poslužen uz kukuruzni kruh iz krušne peći, a poseban mamac bile su razne gibanice. Uz kotlovinu i „pajceke” točile su se čaše kuhanog vina i domaćih likera. Velika gužva kod štandova imala je i humanitarnu dimenziju – prikupljale su se dobrovoljne donacije za Ligu protiv raka Zadar.
Večer je, kako i priliči, zaključena tamburašima koji su u dalmatinsku noć unijeli slavonski ritam, dok su se u crkvi sv. Nikole predstavili i Turopoljci. Spoj kontinentalnih okusa i dalmatinske obale pokazao se dobitnom kombinacijom: Zadrani su guštali u čvarcima, gibanici i slavonskoj gostoljubivosti, a domaći proizvođači dobili su vjetar u leđa nakon teške godine.