Ove subote, 13. rujna, na štandu OPG-a Škorvaga na Gradskoj tržnici u Đakovu stižu prve ovogodišnje količine mljevene paprike. Kilogram će stajati 26 eura, što je dva eura više nego prošle godine.
„Za sada ostajemo na jedinstvenoj cijeni za slatku i ljutu papriku”, objašnjava Blaženka Škorvaga i priznaje da bi ljuta zapravo trebala biti skuplja jer ju je teže preraditi, a prinosi su manji.
Obitelj je papriku posijala na dva hektara. Zbog izrazite suše proizvođačima je sezona bila zahtjevna, ali Škorvage imaju vlastiti sustav navodnjavanja pa je, kako kažu, urod ipak prosječan. Prva berba je završena, a druga se očekuje za dvadesetak dana, nakon čega će se znati konačna količina samljevene paprike.
Potražnja nadmašuje ponudu • Prve rezervacije stigle su još prije mjesec dana jer kupci strahuju da će zalihe brzo nestati. • Osim za tradicionalnu svinjokolju, začin sve češće kupuju kuhari koji se natječu u pripremi fiš-paprikaša i čobanca. • Velik interes dolazi i od Hrvata koji žive u Njemačkoj, Irskoj, Austriji, Švicarskoj, Velikoj Britaniji te Bosni i Hercegovini.
„Sve što proizvedemo prodamo, a znatan dio šaljemo poštom – puno ide i u Dalmaciju, ali i u inozemstvo”, ističe Blaženka, podsjećajući da su internetske i poštanske narudžbe uveli u doba pandemije.
Dok Baranja uživa status prepoznatljivog brenda, proizvođači s đakovačkog područja nemaju tako snažan marketinški vjetar u leđa. Ipak, Škorvage najavljuju da će i dalje ulagati u navodnjavanje i kvalitetu, s ambicijom da njihovo „crveno zlato” ostane neizostavan začin slavonskih, ali i europskih kuhinja.