Novo kliničko istraživanje u Sjedinjenim Državama pokazalo je da svakodnevna doza od 2 000 IU vitamina D3 tijekom četiri godine može usporiti skraćivanje telomera – zaštitnih završetaka na kromosomima – čime se biološka starost organizma odgađa za oko tri godine.
U studiji je sudjelovalo 1 054 ispitanika starijih od 50 (žene) odnosno 55 godina (muškarci). Sudionici su nasumično primali vitamin D3, omega-3 masne kiseline ili placebo, a telomeri su im mjereni tri puta u razdoblju od četiri godine. Skupina koja je uzimala vitamin D3 zadržala je u prosjeku 140 dodatnih baznih parova DNA u telomerima u odnosu na kontrolu, dok omega-3 masnoće nisu pokazale značajan utjecaj.
Telomeri funkcioniraju poput plastičnih kapica na vezicama, sprječavaju oštećenja genetskog materijala tijekom diobe stanica. Kada postanu prekratki, stanice ulaze u senescenciju, prestaju se dijeliti i potiču upalne procese povezane s bolestima srca, raka i neurodegenerativnim poremećajima.
Autori naglašavaju da vitamin D3, osim što čuva kosti i imunitet, ima važnu ulogu u:
• mozgu – regulira neurotransmitere poput serotonina, čime pridonosi boljem raspoloženju, kvalitetnom snu i sporijem kognitivnom padu; • kardiovaskularnom sustavu – sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka, elastičnosti krvnih žila i smanjenju upalnih markera.
Niske razine vitamina D povezane su s višim rizikom od depresije, moždanog i srčanog udara, lošijom kontrolom šećera i lipida, pa čak i bržim razvojem demencije. Simptomi manjka mogu biti suptilni: česte infekcije, kronični umor, bolovi u mišićima i kostima, sporo cijeljenje rana ili gubitak koštane mase.
Idealna koncentracija 25-hidroksivitamina D u krvi kreće se između 75 i 125 nmol/L, dok se vrijednosti ispod 30 nmol/L smatraju ozbiljnim nedostatkom. Dnevna doza od 2 000 IU općenito se smatra sigurnom, no prije dugotrajnog uzimanja većih količina preporučuje se laboratorijska provjera i savjetovanje s liječnikom, osobito kod kroničnih bolesnika, trudnica i starijih osoba.
Vitamin D3 (kolekalciferol) prirodno se stvara u koži pri izlaganju suncu, ali se može unijeti i prehranom bogatom lososom, tunom ili žumanjkom, odnosno dodacima prehrani. Istraživanje, poznato i kao VITAL studija, dodatno je potvrdilo njegovu važnost kao jednog od ključnih zaštitnika mozga i srca te potencijalnog saveznika u borbi protiv ubrzanog starenja.