Hrvatska bi, kažu poljoprivrednici, bez problema mogla uzgojiti dovoljno krumpira, kupusa, mesa, voća i povrća za vlastite potrebe. No, unatoč plodnim poljima i stoci u stajama, police supermarketa sve više pune strana roba – jabuke iz Poljske i Italije, mlijeko, meso i jaja iz uvoza.
„Mi možemo proizvesti, ali nemamo gdje plasirati, niti konkurirati velikim lancima uvozne robe”, upozoravaju seljaci. Posljedično, domaća jabuka ostaje na stablu, a kupus se, umjesto na tržnice, nerijetko vraća u oranice kao otpad.
Slikovita prognoza za 2025. godinu kaže da bi Hrvatska, ako bi sutra zatvorila granice, ostala bez ključnih prehrambenih namirnica. Problem nije u količini proizvedenog, nego u nedostatku prerađivačke industrije, otkupnih centara i organiziranog tržišta koji bi domaćem proizvodu dali stabilan put do potrošača.
Poljoprivrednici tvrde da bi sustavna podrška, pravedniji otkup i bolja logistika mogli promijeniti trend. Dok se to ne dogodi, priča o kupusu ostaje simbol šire krize – zemlje koja može nahraniti druge, ali ne i samu sebe.