Na samom ulazu u rovinjsku Careru, sa strane Valdibore, početak listopada ponovno obilježava poznati prizor i miris: Bensad Šune svakodnevno peče pitome kestene i prodaje ih po već dobro upamćenoj cijeni od 5 eura po mjerici.
Poslijepodnevni i rani večernji sati donose najveću gužvu. Dok se turisti još drže ljetnog sladoleda, domaći i putnici željni jesenskog okusa zaustavljaju se pred štandom kako bi ugrijali ruke i nepce toplim, aromatičnim plodovima.
Cijena je, unatoč sveopćim poskupljenjima, ostala ista kao lani, pa mnogi Rovinjci u prolazu komentiraju kako im je upravo Šuneova porcija kestena najslađi znak da je jesen napokon stigla. Neki čak radosno dobacuju stihove „Jesen stiže, Dunjo moja”, dok čekaju svoj papirnati tuljac vrućih kestena.
Tako je i ove godine miris pečenih kestena postao neizostavan dio gradske atmosfere, spajajući posljednje tragove turističke sezone i prve dane rane jeseni u jedan topli, mirišljavi doživljaj.