Monika Ložnjak Fabjanović (34) prije pet je godina zamijenila ravnu Slavoniju krševitim Bračem i u Škripu, najstarijem naselju na otoku, izgradila novi život – obiteljski i poslovni.
Rođena Virovitičanka završila je filozofiju i engleski jezik u Osijeku, a sudbonosni susret s otočaninom Vinkom Fabjanovićem (43) dogodio se 2010. u supetarskoj trajektnoj luci dok su oboje dočekivali turiste. Veza koja je započela nakon zajedničkog komentara burne svađe dvaju iznajmljivača prerasla je u brak sklopljen 2016. u Slavoniji.
Nakon nekoliko godina života u Splitu, par se 2020. preselio u Vinkovu obiteljsku kuću u Škripu. Ondje danas odrastaju njihov sin Roko (6) i kći Dunja (4), a Monika je ostavila nastavu engleskog kako bi slijedila dječački san – pečenje kolača. Završila je dva stručna tečaja, osnovala tvrtku „Mona’s Sweet Kitchen” i u sklopu obiteljske kuće uredila slastičarski pogon koji opskrbljuje kafiće, restorane i svadbene svečanosti diljem otoka.
Već je savladala izradu kultne bračke torte hrapoćuše, a najavljuje i vlastiti desert kao „hommage otoku Braču”. Dio startnog kapitala osigurala je poticajem za samozapošljavanje te prodajom naslijeđene kuće u Virovitici.
Život na otoku, priznaje, ima i olujne noći kada se do Splita ne može ni morem ni zrakom, no kaže: „Ne bih Škrip ni Brač zamijenila ni za jedno drugo mjesto.” Aktivno sudjeluje u lokalnoj udruzi „Bina” posvećenoj očuvanju kulturne baštine, a u rječniku joj se sve češće čuju izvorni brački izrazi.
Suprug Vinko i dalje odvjetničku praksu vodi u Splitu, dok u Škripu skrbi o 800 stabala maslina. Maslinovo ulje već je sastavni dio Monikine kuhinje, a razmišlja i o slasticama baziranima na tom „tekućem zlatu”.
Škrip, s oko 150 stanovnika na 250 metara nadmorske visine, tako je dobio novu slastičarnicu, a prema riječima mještana – i novu dozu mladosti i slatkoće.