Miris pečenih kestena ponovno je ispunio zagrebački Dolac, no mnogi prolaznici sa stola okreću glavu kad vide istaknute cifre. Trenutačno se kilogram sirovih kestena prodaje između 4 i 7 eura, ovisno o sorti, veličini i svježini plodova.
Prošlogodišnji rekordi bili su još viši: poneki su štandovi tada nudili kilogram i za 8 eura, dok je „velika mjerica” pečenih kestena u samom centru grada dosezala 6 do 7 eura. Za usporedbu, prije nekoliko sezona ista se porcija plaćala oko 30 kuna, odnosno nešto manje od 4 eura.
Prodavači podsjećaju da na formiranje cijene utječu klimatske nepogode koje su prošle godine oštetile urod, ali i povećani troškovi prijevoza te općenit rast ulaznih cijena u poljoprivredi. Iako prva jesenska zima teško prolazi bez toplog paketića iz ruke, pitanje je koliko će Zagrepčani biti spremni platiti mirisnu deliciju dok se granica od 7 eura po kilogramu čini novom normalom.