Uljara Poljoprivredne zadruge Cres zatvorila je sezonu nakon manje od dva mjeseca neprekidnog rada, preradivši 1.044 tone plodova i izbacivši više od 142.000 litara vrhunskog maslinovog ulja. Time se otočani opasno približavaju rekordu iz 2010., kada je prerađeno 1.227 tona.
Prema riječima upravitelja zadruge Matea Ferarića, masline su ove godine bile iznimno zdrave: maslinova muha pojavila se tek na samom kraju berbe, a svrdlaš nije uzrokovao veće štete. Zahvaljujući suvremenoj liniji instaliranoj prije pet godina, uljara može obraditi do 45 tona dnevno, pa se plodovi preuzeti ujutro prešaju još istoga dana.
Zadruga je od maslinara otkupila 17.750 litara ulja po 13,34 eura za litru, koliko može i uskladištiti. Većina od oko 400 creskih obitelji ipak zadržava ulje za vlastite potrebe ili ga plasira tijekom turističke sezone, oslanjajući se na reputaciju otoka kao dugogodišnje maslinarske destinacije.
Najveću količinu, 32 tone, preradila je tvrtka Racica, čije ulje Macmalić jedino na Cresu nosi oznaku izvornosti „Ekstradjevičansko maslinovo ulje Cres”. Ta oznaka, ističu proizvođači, olakšava probijanje na zahtjevna inozemna tržišta navikla na stroge certifikate kvalitete.
Na otoku se trenutačno aktivno bere s otprilike 120.000 stabala, iako ih ukupno ima gotovo 300.000. Maslinici do kojih se ne može pristupiti automobilom uglavnom su napušteni, a najizraženiji je problem pronalazak radne snage za fizički zahtjevnu berbu. Pomažu mehanički tresači, no stariji maslinari postupno odustaju, a mlađi – ako imaju stalni posao – teško mogu uzeti godišnji odmor kad berba krene.
Unatoč tome, optimizam ne manjka: sve je više mladih koji preuzimaju stare maslinike i uvode suvremene tehnike. Iako se zbog takozvane alternativne rodnosti očekuje slabiji urod već iduće godine, njihova energija i usmjerenost na kvalitetu jamče da će cresko ulje i dalje zadržati svoje prepoznatljivo mjesto na tržištu.