Želite li uživati u pizzi bez brašna i dugog mijesenja, rješenje je – slanutak. Dovoljna je jedna šalica kuhanih zrna i dva jaja kako biste u nekoliko minuta dobili laganu, proteinski bogatu bazu.
Priprema je jednostavna: slanutak i jaja usitnite u blenderu dok ne postignete posve glatku smjesu. Dobiveno tijesto razmažite na papir za pečenje, oblikujte krug ili pravokutnik pa pecite 15–20 minuta na 200 °C. Kad se rubovi počnu sušiti, dodajte klasične nadjeve poput pasate, mozzarelle, povrća ili šunke i vratite u pećnicu još desetak minuta, dok se sir ne rastopi.
Za snažniji okus podloge, dio začina možete umiješati izravno u smjesu. Sjeckani luk, češnjak, origano ili malo ribanog parmezana daju aromatičniji temelj, pa će pizza imati bogatiji okus i bez obilja preljeva.
Vegani umjesto jaja mogu posegnuti za tzv. „lanenim jajetom”: dvije žlice mljevenih lanenih sjemenki pomiješaju se sa šest žlica vode i kratko odstoje dok se ne zgusnu. Smjesa pouzdano veže samljeveni slanutak, a pečena kora ostaje čvrsta i hrskava. Na takvu bazu odlično pristaju povrće, veganski sir ili hummus.
Bez obzira na odabranu varijantu, slanutkova pizza pokazuje koliko maštovit pristup namirnicama može donijeti brze, zdrave i ukusne rezultate – i to bez klasičnog tijesta.