Srpska pjevačica Branka Sovrlić nedavno je završila u bolnici nakon što je pojela suhu porciju chia sjemenki, popularne namirnice koju mnogi ističu kao zdravi dodatak prehrani.
„Iako imam restoran, vrlo često kuham kod kuće. Savjetujem svima da jedu ono što su nam i bake spremale i jele, a ne da izmišljamo toplu vodu. Nedavno sam završila u bolnici zbog chia sjemenki… Jela sam ih tako, a nisam ih prethodno potopila pa su mi se zalijepile za crijeva. Ne preporučujem nikome da to jede, ni slučajno”, ispričala je Sovrlić nakon izlaska iz bolnice.
Liječnici su joj objasnili da chia sjemenke mogu upiti i do dvanaest puta više tekućine od vlastite težine, stvarajući gustu, gelastu strukturu. Ako se pojedu suhe i pritom se ne unese dovoljno tekućine, sjemenke mogu nabubriti u želucu ili crijevima i uzrokovati bol, nadutost pa čak i privremenu opstrukciju probavnog trakta.
Stručnjaci upozoravaju da se rizik najčešće javlja kod osoba s osjetljivim probavnim sustavom ili kod onih koji odjednom pojedu veliku količinu suhih sjemenki. Preporuka je chia sjemenke prethodno namočiti u vodi, mlijeku, jogurtu ili ih umiješati u smoothie, puding ili zobenu kašu, čime se gotovo potpuno uklanja opasnost od probavnih komplikacija.
Osim mehaničkih problema, redovita prekomjerna konzumacija chia sjemenki može utjecati na apsorpciju nekih minerala poput cinka, kalcija i željeza, a može interferirati i s lijekovima za regulaciju krvnog tlaka, šećera ili zgrušavanja krvi. Osobe koje imaju bubrežne kamence ili uzimaju navedene terapije trebale bi se prije uvođenja većih količina chia sjemenki posavjetovati s liječnikom.
Unatoč rizicima, chia sjemenke ostaju vrijedan izvor omega-3 masnih kiselina, vlakana i antioksidansa. Ključ je, poručuju nutricionisti, u umjerenosti i pravilnoj pripremi — sjemenke uvijek dobro hidratizirati i postupno ih uvoditi u jelovnik uz dovoljno tekućine.