Dok se zbog afričke svinjske kuge u kontinentalnoj Hrvatskoj provode masovne eutanazije, s Brača stiže potpuno drukčija slika: u Supetru je na ražnju završila svinja teška čak 125 kilograma – vjerojatno najveća koju su Bračani ikad pekli.
Za nesvakidašnje pečenje zaslužna je skupina prijatelja predvođena supetarskim odvjetnikom Josipom Anzulovićem Miroševićem. Poseban ražanj od inoksa, dug više od četiri metra, izradio je majstor Andrej Lirica iz Nerežišća. Svinja je stigla iz Gornjeg Humca, a veterinar dr. Mate Ćule prije pečenja potvrdio je njezinu zdravstvenu ispravnost.
„U prvi mah činila mi se poput grdosije”, priznao je grill-majstor Manuel Gospodnetić, kojemu je to bio daleko najveći komad mesa dosad. Roštiljao je punih 12 sati – od 19 sati navečer do 7 ujutro – trošeći tri metra poznate bračke česmine. Žar je nanosio postupno, oprezno pazeći da se meso lagano peče, a ne izgori. Posao se nije završio skidanjem s ražnja: trebalo mu je još sat i pol da meso rasiječe.
Noćno pečenje privuklo je i slučajne prolaznike: u mraku je gorjela vatra, golemu svinju okretao je motor, a turisti i domaći rado su zastajali fotografirati neobičan prizor. Nakon svanuća porcije svinjetine dijeljene su besplatno u ugostiteljskom objektu „Sweet Life“ i, prema Manuelovim riječima, „svatko je dao čistu peticu“.
Brač je poznat po janjetini s ražnja, dok je pečena svinja prava rijetkost. Ova „grdosija“ tako je ušla u otočnu gastronomsku anegdotu – i to u vrijeme kada se ostatak zemlje bori s kugom, a Bračani bezbrižno okreću ražanj na ljetnom žaru.