VINKOVCI – Na Teninom salašu održano je 19. izdanje revijalnog kuharskog kupa „Zlatna jabuka”, koje je okupilo najbolje mlade kuhare iz osam hrvatskih škola. Manifestaciju je priredila Udruga kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije, a učenici su se natjecali za zlatne, srebrne i brončane medalje.
Najsjajnije odličje osvojile su učenice Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, čime su odnijele ukupnu pobjedu kupa. „Meni je bilo jednostavno pripremiti glavno jelo; partnerica je imala zahtjevniji desert. Ponosna sam jer mi je ovo prvo zlato”, rekla je Lana Batinić, učenica 3.H razreda, dodavši da je na europskom natjecanju u Švedskoj ranije osvojila treće mjesto.
Zlatom su se još okitili i domaći predstavnici – Gabrijela Paponja i Luka Staričević iz Srednje strukovne škole Vinkovci, koji su nastupili pod mentorstvom Marija Janockog zajedno s kolegama iz Vukovara. Srebrne medalje putuju u Pulu, Split i Beli Manastir, a brončane u Donji Miholjac i Požegu.
Natjecatelji su morali osmisliti glavno jelo od svinjskog karea u kombinaciji s pivom te desert na bazi jabuke. Žiri – Anamarija Stanković, Ivana Milaković i Marija Bošnjak – istaknuo je da su jela bila „ukusna, uredna i lijepa za oko”, pa su nijanse odlučivale o pobjedi.
Nakon proglašenja, svi su sudionici sjeli za zajednički stol i kušali pripremljene specijalitete. U ime Grada Vinkovaca nagrade je uručila Jasna Garvanović, zahvalivši mladim kuharima i organizatorima na, kako je rekla, „velikom gastro događaju koji u naš grad dovodi učenike iz cijele Hrvatske”.