Prva prosinačka subota na riječkoj tržnici donijela je pravu eksploziju narančastih nijansi. Štandovi su se pod težinom mandarina, naranči i limuna pretvarali u jesenski mozaik boja, a cijene su se – kako to na tržnici biva – kretale od vrlo pristupačnih do iznenađujuće visokih.
Najtraženiji su, tradicionalno, plodovi doline Neretve. Mandarine su se prodavale na dvije varijante: „rifuzo” iz sanduka i u predpakiranim mrežama od tri kilograma. Kupci su za kilogram mahom izdvajali između 3 i 5 eura, dok je kilogram naranči stajao 1 do 2 eura.
Limun je pokazao koliko riječ „domaći” na etiketi može promijeniti račun. Uvozni se nudio za 2 do 2,5 eura po kilogramu, a čim bi se pojavio natpis „domaći”, cijena bi skočila i do 3,5 eura. Sličan raspon vidio se i kod ostalog voća: grožđe se prodavalo po 2 do 3 eura, dok se za tri kilograma jabuka tražilo 4,5 eura.
Jesenske delicije najdublje su „udarale” po džepu. Suhe smokve dosezale su 6 do čak 10 eura, ovisno o krupnoći i načinu sušenja, dok se maruni – kojih je bilo manje nego prethodnih godina – držali na 6 eura.
Zanimljivo, najveća gužva nije bila kod ribe nego u paviljonu s mesom, no ribarnica je unatoč manjoj posjećenosti nudila impresivan, ali financijski zahtjevan izbor svježeg ulova. Cijena srdele varirala je od 2 do 6 eura ovisno o svježini i veličini, kozice su bile 16 eura, domaće lignje 24 eura, a za kilu velikog zubaca trebalo je izdvojiti čak 40 eura.
Jesenski mirisi i raznolika ponuda ponovno su potvrdili staro pravilo riječke tržnice: tko ima vremena prošetati i usporediti cijene, uštedjet će – ali za neke delicije i dalje treba posegnuti dublje u novčanik.