Novo istraživanje organizacije PAN Europe alarmiralo je javnost nakon što je u svakodnevnim proizvodima od žitarica pronađena trifluoroctena kiselina (TFA), sintetski spoj iz skupine PFAS-a. Stručnjaci upozoravaju da se te „vječne kemikalije” teško razgrađuju, nakupljaju u tijelu i povezuju s nizom ozbiljnih bolesti.
Istraživanje u brojkama • 66 analiziranih proizvoda iz 16 zemalja Europske unije. • 54 uzorka (81,8 %) sadržavala su TFA. • Prosječna koncentracija: 78,9 µg/kg. • Rekordna vrijednost: 360 µg/kg u žitaricama za doručak kupljenima u Irskoj.
Na listi su se našli proizvodi poput integralnog i bijelog kruha, tjestenine, kroasana, brašna, krušnih mrvica, keksa te samih žitarica za doručak.
Zdravstveni rizici PFAS spojevi već su ranije povezani s neplodnošću, urođenim malformacijama, povišenim kolesterolom te rakom bubrega, testisa i jajnika. Kod djece i trudnica rizik je dodatno naglašen jer kemikalije mogu utjecati na razvoj fetusa i respiratorni sustav.
Poziv regulatorima Voditeljica znanosti i politike u PAN Europe Angeliki Lysimachou upozorava da je riječ o tvari s dokazano štetnim djelovanjem na reproduktivno zdravlje. „Ni slučajno ne možemo dopustiti da djeca i trudnice budu izloženi kemikalijama za koje znamo da štete reproduktivnom zdravlju”, poručuje Lysimachou, tražeći hitnu reakciju europskih regulatora i jasne zabrane pesticida koji se razgrađuju u TFA.
Što slijedi? Znanstvenici zahtijevaju strože propise i brže uklanjanje PFAS-a iz poljoprivrede. U međuvremenu potrošačima savjetuju raznolikiju prehranu i odabir namirnica iz provjerenih, ekoloških izvora kako bi se smanjila izloženost „vječnim kemikalijama”.