Sezona u Makarskoj dodatno je poljuljana masovnim inspekcijskim kontrolama koje, prema tvrdnjama lokalnih poduzetnika, „blokiraju normalan rad”. Sedam inspektora Državnog inspektorata upalo je u pojedine objekte, boravilo satima i izdavalo kazne koje, kako navode ugostitelji, startaju od oko 9 000 eura.
„Ovo stanje nikako nije normalno… razmišljamo o 24-satnom štrajku, 200 nas je spremno zatvoriti lokale usred sezone”, poručuju makarski vlasnici kafića, restorana i pekarnica.
Najdramatičniji potez povukao je Aljoša Špec, vlasnik restorana „Hrpina”. Nakon devet i pol sati nadzora tijekom kojih su inspektori, kaže, osoblju čak zaključali vrata, Špec je trajno ugasio obrt, otpustio devet radnika i stavio ključ u bravu: „Takvo poniženje nisam nikada doživio.” Inspektori su mu, među ostalim, iz hladnjače iznijeli deset kilograma smrznutih lignji i hobotnica, a potom ih uništili sredstvom za čišćenje zbog nepravilnog skladištenja.
Slična je sudbina privremeno zadesila pizzeriju „Domina”, zatvorenu zbog „tehničkih poteškoća”, dok je plažni objekt „Providenca” stavio lokot „samo na jedan dan”.
Državni inspektorat izvijestio je kako je od 12. svibnja do 29. lipnja u cijeloj zemlji provedeno 3 260 koordiniranih nadzora u 859 objekata. Najčešće utvrđene nepravilnosti odnose se na minimalne uvjete uređenja i opreme prostora.
Inspekcijski timovi uključuju turističke, sanitarne, tržišne i radne inspektore te nadzornike opreme pod tlakom i službenike Ministarstva financija. Veliki pritisak, tvrde poduzetnici, dodatno produbljuje ionako slabu sezonu i otvara prostor za najavljeni jednodnevni štrajk koji bi Makarsku usred ljeta mogao ostaviti bez većine otvorenih ugostiteljskih objekata.