Kilogram svježih mahuna, nekad svakodnevne sezonske namirnice, na mnogim je hrvatskim tržnicama ovih dana skuplji od biranih komada mesa. Prema izvještaju Dnevnik.hr-a, cijena na nekim zagrebačkim štandovima doseže čak 12 eura.
Prodavač Drago na tržnici u Zagrebu ističe da se sorte razlikuju po cijeni: „Puter mahuna konkretno je osam eura, ima ovih po šest, sve ovisi o kvaliteti. Povrće je bilo prežedno, potrošilo se vode. Mene košta i kilovat struje, ako je iz bunara. Ako je iz vodovoda, kubik vode.”
Na istom štandu prodavačica Branka kilogram mahuna nudi za pet eura, no, kako kaže, kupci se žale da je to preskupo. „Nije puno jer se zalijeva dan i noć da bi se nešto uzgojilo, ako se može uzgojiti radi velike vrućine.”
Na splitskoj se tržnici situacija malo smirila. Merica iz Splita kaže da se mahune prodaju po pet eura i da „sad dolazi sinjski fažol tako da ga ima”, pa je potražnja stabilna.
Domaći proizvođači za poskupljenje mahuna ponajprije okrivljuju kombinaciju ekstremnih temperatura, nestašice oborina i rastućih troškova navodnjavanja i električne energije. Dok se kupci na gradskim tržnicama hvataju za glavu, trgovci podsjećaju da je riječ o kulturi koja tijekom ljetne žege zahtijeva gotovo neprekidno navodnjavanje, što znatno podiže proizvođačku cijenu.
Za potrošače to znači da će omiljeni prilog uz meso i ribu ovoga ljeta biti luksuzniji nego ikad; za proizvođače pak – da će svaka kap vode i kilovat struje određivati zaradu ili gubitak.