Bujska malvazija, bijelo vino koje se desetljećima smatra jednim od simbola sjeverozapadne Istre, od sada nosi znak nacionalne zaštićene oznake izvornosti (ZOI) „Buje – Buie”. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je odluku nakon što u propisanom roku nije stigao nijedan prigovor, a nadležno povjerenstvo jednoglasno je potvrdilo specifikaciju vina.
„Htjeli smo potrošačima pokazati da upravo naš fliš daje jedinstvenu malvaziju, pa smo krenuli u projekt zaštite. Trud od četiri godine se isplatio”, istaknuo je vinogradar i vinar Luciano Visintin, dopredsjednik Udruge vinara Bujštine „bujska malvazija – malvasia di Buie”. Udruga je 2021. podnijela zahtjev Ministarstvu, uz elaborat koji je, među ostalima, izradio dr. sc. Marijan Bubola s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam.
Što nosi etiketa „Buje – Buie” • 100 % malvazija istarska s područja flišnih tala Buja, Brtonigle, Grožnjana i okolnih naselja. • Najviši dopušteni urod: 11 t/ha; randman 60 %, što znači najviše 6 600 l vina po hektaru. • Minimalna alkoholna jakost 12,5 % i najmanje 82 od 100 bodova na organoleptičkom ispitivanju.
Dr. Bubola pojašnjava da su vinogradi ograničeni isključivo na bijelu zemlju fliša, dok se u podrumu njeguje tradicionalna vinifikacija s dužom maceracijom i odležavanjem u bačvama. Rezultat je vino punog tijela, svježe strukture i bogatih aroma – osobine zbog kojih je bujska malvazija još šezdesetih godina prodavana kao „Malvazija 15” s čak 15 % alkohola.
Povijest i idući koraci Vinogradarstvo u Bujama dokumentirano je još 1641., a loza je dominirala jer je tlo slabo pogodovalo ratarskim kulturama. Godine 1903. osnovana je Cantina sociale di Buie, jedna od najvažnijih istarskih zadruga, a malvazija je 1960-ih činila čak 95 % sortimenta. Danas, uz brojne obiteljske vinarije, novi ZOI dodatno učvršćuje reputaciju regije. Sljedeći cilj je upis u europski registar eAmbrosia, gdje se već nalazi muškat momjanski.
Vino i turizam ruku pod ruku Vinska tradicija Buja pretvorena je i u turističke adute. Popularni Wine & Walk, koji spaja hodanje flišnim krajobrazom i degustacije na punktovima lokalnih vinara, svake godine rasproda sva mjesta. Ovoga ljeta, 9. kolovoza, povijesni trg San Servolo ugostit će i talijanski festival „Le Notti del Vino” – prvi put izvan granica Italije – što dodatno potvrđuje ugled bujskog terroira.
Dobivanjem nacionalne oznake izvornosti bujska malvazija napravila je ključan korak prema europskoj vinskoj eliti, a Bujština još jednom pokazala da su vino i zemlja ovdje nerazdvojna priča.