Talijanski proizvođači tjestenine suočavaju se s najvećim protekcionističkim udarom u svojoj povijesti. Američko Ministarstvo trgovine 4. rujna objavilo je preliminarnu odluku o antidampinškoj pristojbi od 91,74 posto na 13 vodećih marki tjestenine iz Italije. Ako se odluka potvrdi, nova će tarifa početi vrijediti u siječnju 2026.
Doda li se već postojeća američka carina od 15 posto, ukupno carinsko opterećenje narast će na čak 106,74 posto. Italija je 2024. u Sjedinjene Države izvezla tjestenine vrijedne gotovo 700 milijuna eura, pa industrija strahuje od dramatičnog pada prodaje.
„To je nepravedno, to je protekcionistička akcija SAD-a protiv talijanske tjestenine”, poručila je Margherita Mastromauro, predsjednica udruženja Unione Italiana Food. Upozorava da će „s tako visokom carinom sve te tvrtke prestati izvoziti dok se ne provede nova revizija”.
Korijeni spora sežu u 1996. godinu, kada su američki proizvođači optužili Talijane za damping – prodaju tjestenine po nižim cijenama nego kod kuće. Iako su tada uvedene određene pristojbe, nikada nisu dosezale današnje razine.
Talijanska vlada i Europska komisija već su se uključile. Ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida prozvao je Washington zbog „hiperprotekcionističkog mehanizma protiv naših proizvođača tjestenine”. Bruxelles prati slučaj i najavljuje moguć prigovor pred Svjetskom trgovinskom organizacijom ako utvrdi proceduralne propuste.
Iza kulisa se spekulira da je talijanska tjestenina postala kolateralna žrtva previranja unutar američke administracije, gdje se Ured trgovinskog predstavnika i Ministarstvo trgovine bore za prevlast u određivanju trgovinske politike nakon povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću.
Za talijansku tjesteninu, ikonu nacionalne kuhinje i važan izvozni adut, odluka bi mogla značiti višegodišnji gubitak pristupa jednom od najprofitabilnijih tržišta. Hoće li Rim i Bruxelles uspjeti ublažiti ili preokrenuti carine, znat će se tek nakon završetka američke revizije i eventualnog postupka pred WTO-om.