ZMAJEVAC – Više od 6000 ljubitelja vina, dobre hrane i zabave okupilo se u petak i subotu na jubilarnom 20. Vinski-bor maratonu, jednom od najvećih eno-gastronomskih događaja u zemlji. Manifestaciju su, uz potporu Turističke zajednice Baranje, Savjeta za nacionalne manjine RH i Vlade Mađarske, organizirali Udruga Surduk i DZMH.
Petak je bio rezerviran za „Premium maraton”, kada su posjetitelji kušali najbolje etikete dvadesetak baranjskih vinara u intimnoj atmosferi osvijetljenih surduka. Subota je, pak, donijela pravu feštu: od ranih prijepodnevnih sati zmajevačke su ulice odzvanjale različitim jezicima, a gosti iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Njemačke i drugih zemalja slijevali su se u vinske podrume i gatore otvorene samo za ovu priliku.
Na svečanom otvaranju saborski zastupnik Robert Jankovics, načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić i direktor TZ Baranje Matej Perkušić istaknuli su da je cilj maratona omogućiti vinarima prodaju na kućnom pragu te promovirati kulturu i običaje mađarske zajednice u Baranji. Pritom su naglasili da su svi smještajni kapaciteti u okolici bili popunjeni.
Osim bogate vinske ponude, posjetitelje su mamili mirisi domaćih specijaliteta – od fiša, čobanca i šarana na rašljama do langošica i modernijih jela pripremljenih od lokalnih namirnica. Za glazbenu kulisu pobrinuli su se Kovač Djusi, Antonija Čerkez – Antoniette, Fešta band, Roma band, TS Nesanica, Hangulat band, Pertlik zenekar, VIS Taberna, Srebrna krila i Kaya – Katarina Ostojić.
Kako je dan odmicao, slobodno se parkiralište pretvorilo u rijetkost, a uski zmajevački surduci ostali su premali za sve koji su željeli nazdraviti baranjskim vinima. Atmosfera je, kažu sudionici, bila baš onakva kakvu su priželjkivali – opuštena, vesela i začinjena vrhunskim vinom koje je, doslovno, teklo u potocima.