Kupci koji u trgovini posegnu za bananama s vlažnom, ljepljivom korom trebali bi dvaput razmisliti prije nego što ih stave u košaricu.
Njemački stručnjaci za prehranu upozoravaju da se tanak vlažan film na kori najčešće pojavljuje zbog kondenzacije: banane se prevoze u rashlađenim kontejnerima, pa pri naglom prijelazu na topliji zrak polica nastaje rosa. U takvim slučajevima, kažu, banana je i dalje sigurna za jelo ako lijepo miriše i nema tamnih, kašastih mrlja.
Dok je obična vlaga uglavnom bezopasna, kombinacija ljepljivosti i mekih, smeđih područja može upućivati na prekid hladnog lanca ili dulji boravak u neadekvatnim uvjetima, što povećava rizik od razvoja plijesni. Takve plodove valja ostaviti na polici i o uočenom odmah obavijestiti osoblje trgovine.
Savjet za kraj: prije spremanja kod kuće banane osušite papirnatim ručnikom. Na taj ćete način produljiti njihovu svježinu i smanjiti mogućnost pojave plijesni.