Vodnjan je ovog vikenda pretvoren u veliku gurmansku pozornicu: Dani mladog maslinovog ulja ponovno su privukli mnoštvo zaljubljenika u istarsku kapljicu i suvremenu gastronomiju.
Subota je, od 10 do 21 sat, ponudila pravu maraton-rutu kroz svijet ekstra djevičanskog ulja. Posjetitelji su u Oil Baru i Tasting Roomu mogli kušati svježe ubrane sorte, dok je Gourmet Corner cijeli dan posluživao zalogaje temeljene na mladom ulju, od slanih zalogaja do slastica. Najmlađi su imali vlastiti kutak od podneva do 19 sati, a besplatni turistički vlakić provezao je goste kroz povijesnu jezgru grada u četiri termina.
U sklopu Festivala okusa rani program „Pozornice znanja” donio je nastupe učenika i profesora istarskih ugostiteljskih škola, a popodnevni blok spojio je kuhanje i fotografiju, predstavio OPG-ove te hotelsku kuhinju utemeljenu na lokalnoj namirnici. Nakon 17 sati pozornost su preuzeli klasici poput „Jaja, fritaja i mlado ulje” te interaktivni show „Pop-up Kitchen – Ritam grada”. Dan je kulminirao trostrukom prezentacijom u 19 sati, gdje su se susreli istarski pršut, kobasice i istočnjačke interpretacije maslinova ulja.
U Oil Labu chefa Roberta Perića gostovao je Saša Pribičević (Tekka by Lone), a potom tim JRE Hrvatska, uz podršku jednog od glavnih distributera profesionalne opreme. Večer je zaključio besplatni koncert Minee & banda u velikom grijanom šatoru, uz DJ-a Wazaby.
Nedjeljni program zadržao je isti intenzitet – od 10 do 20 sati. Degustacije, dječji kutak i Gourmet Corner nastavili su neumorno raditi, a besplatni vlakić ponovio je vožnje. Pozornica znanja otvorila je dan, a u 14 sati tri glavne teme podignule su atmosferu: chef Goran Kočiš spojio je kontinentalne recepte s istarskim uljem u konceptu „Kontinentalno & Maslinovo”, hotelski lanci predstavili su „Okuse južne Istre”, dok je „Nova istarska gastro scena – urban food” mapirala suvremene kulinarske trendove poluotoka.
Poslijepodne je donijelo Kočišev interaktivni masterclass, smiono uparivanje craft piva i mladog ulja te radionicu „Ruralna Istra – tradicija u suvremenom ruhu”. Završni blok u 19 sati ponovno je okupio Kočiša uz istarske maslinare i lokalne ugostitelje koji su predstavili nova signature jela. Program „Na izvoru okusa” podsjetio je da sve polazi od lokalne poljoprivrede.
Drugi dan Oil Laba ugostio je Svjetlanu Celiju (konoba Vodnjanka) i Anamariju Kolić (konoba Alla Becaccia), pokazujući kako tradicionalne konobe uspješno reinterpretiraju maslinovo ulje u modernim jelima.
Dvodnevna manifestacija potvrdila je status Vodnjana kao epicentra istarskog maslinarstva. Bogat spoj edukacije, degustacija i zabave najavljuje da će se i ovogodišnje izdanje pamtiti po raznolikosti i vrhunskoj gastronomskoj razini.