Koliko danas košta pečenje klasične domaće torte pitanje je koje se samo nameće nakon novog skoka cijene popularnih čokolada za kuhanje Nestlé Dessert Noir (54 % kakaa) i Nestlé Dessert Corse (64 % kakaa).
• Do uvođenja eura pločice su se prodavale po 19 kuna. • Trenutno se na policama nalaze s cijenama od 5,79 do 6,29 eura – pretvoreno, 43 do 47 kuna.
Riječ je o poskupljenju od približno 125 do 150 posto u manje od dvije godine. Dok se proizvođači pozivaju na „više razloga” za dizanje cijena – od rasta troškova sirovina do općih inflatornih pritisaka – potrošači stječu dojam da gornja granica praktički ne postoji.
Zbog takvog skoka logično je zapitati se kolika bi tek mogla biti maloprodajna cijena torte spravljene s nekoliko ovih pločica. Za sada, odgovor ostaje neizvjestan, ali računica jasno pokazuje da će ljubitelji domaćih slastica morati dublje posegnuti u novčanik.