Smeđi trop, hmelj i ostali ostaci nastali u proizvodnji piva i gina najčešće završavaju kao otpad. BioTech Materials, tvrtka koju vode Tamara Vučetić i Andrej Marić, pronašla je za njih novu vrijednost: pretvara ih u održivu alternativu životinjskoj koži.
Prema kratkim informacijama koje je podijelila tvrtka, proces koristi nusproizvode iz pivovara i destilerija kako bi se dobio materijal sličan koži. Riječ je o inovaciji koja smanjuje količinu otpada u prehrambenoj industriji i istodobno nudi rješenje za modne i druge sektore koji traže veganske, biorazgradive sirovine.
„Koža“ nastala od pivskog otpada može se koristiti u izradi raznih proizvoda, od modnih dodataka do sportskih rekvizita poput lopti. Vučetić i Marić poručuju da njihova tehnologija može postati model kružnog gospodarstva: otpad jedne industrije pretvara se u resurs druge.
Premda se tvrtka još nalazi u ranoj fazi, priča o njezinu nastanku pokazuje kako se znanost i poduzetništvo mogu spojiti u rješenja koja istodobno štite okoliš i otvaraju nova tržišta.