Crikvenica je ugostila novu prezentaciju kandidature „Kvarner – Europska regija gastronomije 2026.”, iza koje stoje turističke zajednice Kvarnera, Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine.
Na interaktivnoj radionici za kuhare autori istraživanja o baštinskoj kuhinji Crikveničko-vinodolske rivijere, Irina Ban i chef Zdravko Tomšić, podsjetili su na iznimnu raznolikost lokalnih namirnica i recepata:
• autohtone sorte smokava, idealne u kombinaciji sa skutom i medom od kadulje; • frankopansku kulinarsku baštinu – od torte do tradicionalnih jela poput prisnaca i šuljka; • kisane delicije poput batude ili parenice, koje Tomšić predlaže reinterpretirati kao „kimchi od parenice”.
Chef je pokazao kako se šuljki, umjesto u klasičnoj varijanti sa sirom, mogu puniti veprovim mesom, a prisnac servirati kao hladno predjelo visokog ranga.
Poseban naglasak stavljen je na „plavuše” – brendiranu lokalnu plavu ribu. Ugostitelj Damnjan Draganić iz restorana Dida istaknuo je da se od nje mogu kreirati suvremena jela poput cevichea i moussea. Draganić je izdvojio i kvarnerskog škampa ulovljenog kod sv. Jurja: „Zbog bočate vode i rjeđeg izlova, škamp ima vremena narasti, a gosti posebno cijene tu razliku u odnosu na dalmatinskog.”
Po njegovim riječima, stranim posjetiteljima tradicijska jela postaju nezaobilazna kad im se uz pripravak ispriča priča o podrijetlu namirnica. Zato se i Crikvenica priključila projektu Ceste plave ribe, čime dodatno promovira svoje autohtono bogatstvo.
Organizatori vjeruju da će ovakve radionice i isticanje lokalnih specijaliteta biti ključni aduti u utrci za prestižnu europsku titulu 2026. godine.