Završenjem udarnih ljetnih mjeseci ponovno se ponovio dobro poznat scenarij: tisuće kuhara, konobara i sobarica prijavilo se na Zavod za zapošljavanje, dok istodobno oglasi za ta zanimanja praktički ne postoje.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u kolovozu je u evidenciji bilo 6.408 nezaposlenih iz sektora smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Iako se brojka čini visoka, riječ je o 13 posto manje ljudi nego u istom mjesecu prošle godine, kada ih je bilo 7.361. U Zavodu napominju da je riječ o „istom sezonskom obrascu kao i prethodnih godina”.
Državni zavod za statistiku istodobno bilježi pad zaposlenosti u turizmu i ugostiteljstvu za 1,6 posto u odnosu na kolovoz 2024. godine. Dio radnika, objašnjavaju u HZZ-u, napušta sektor, ali ne završava u nezaposlenosti – prelaze u druge djelatnosti, odlaze u inozemstvo ili se privremeno povlače s tržišta rada. Ukupan broj nezaposlenih tako je krajem kolovoza dosegnuo 75,5 tisuća, što je blagi skok sa 4 na 4,1 posto, no već je krajem rujna, zahvaljujući zapošljavanju u školama, pao na 74.159 osoba.
Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske, podsjeća da je jesenski val prijava „stara boljka hrvatskog turizma”. Većina poslodavaca, kaže, jednostavno ne može zadržati radnike do Uskrsa, pa tek manji broj sezonaca eventualno nađe kratki angažman tijekom adventa i blagdana.
Problemu ne pomaže ni aktualna struktura oglasa za posao. Najveća potražnja trenutačno je u obrazovanju (4.886 oglasa), zdravstvu i socijalnoj skrbi (2.937), prerađivačkoj industriji (2.647), građevinarstvu (1.623) te trgovini (1.532). Kuhari, konobari i sobarice nisu ni među prvih pet traženih zanimanja.
Andrić pritom upozorava da u ugostiteljstvu još uvijek nedostaje radne snage: „Hrvatski turizam ne može se oslanjati na strane radnike jer oni ne mogu iznijeti sezonu.” Dodaje i da prosječna plaća u struci iznosi oko 1.100 eura, što je – s obzirom na intenzitet posla i dužinu sezone – razlog zbog kojeg mnogi odlaze u građevinu ili u inozemstvo. Navodne plaće od 1.500 eura, tvrdi, uglavnom uključuju minimalac isplaćen legalno, a ostatak „na ruke”.
Zbog urušene privlačnosti zanimanja, ugostiteljske škole ostaju gotovo prazne, pa sindikat u pregovorima za 2026. godinu traži minimalnu plaću od 1.050 eura bruto te „13. plaću” za radnike u turizmu. Poslodavci su, međutim, spremni isplatiti dodatak isključivo kroz neoporezive naknade, pa za sada pomaka nema.
Kako se stvari danas razvijaju, iduće ljeto bi Hrvatsku mogla dočekati još izraženija bitka za svakog domaćeg konobara – a pitanje je hoće li ih uopće biti dovoljno.