Pečeni losos, dimljeni slanutak i porcija zelenog lisnatog povrća – upravo taj spoj namirnica američki kardiolog dr. Kunal Lal izdvaja kao primjer savršene večere za dug i zdrav život.
„Važno je da hrana koju jedemo bude zdrava za srce. Cilj je slijediti prehranu s malo natrija, trans masti i zasićenih masnoća”, naglašava dr. Lal.
Ključni sastojci zdrave večere
• Losos – bogat omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju trigliceride, ublažavaju upale i povoljno djeluju na krvni tlak i kolesterol.
• Slanutak – donosi biljne bjelančevine i vlakna čija redovita konzumacija pomaže smanjiti LDL kolesterol i stabilizirati tlak.
• Zeleno lisnato povrće – nudi antioksidanse, vitamine i dodatnu dozu vlakana uz minimalan sadržaj natrija.
Začin bez soli, okus bez rizika
Dr. Lal upozorava na „tihog ubojicu” – prevelik unos natrija. Umjesto soli preporučuje limunov sok, ocat, svježe začinsko bilje i začine. „Smanjivanje natrija uvelike poboljšava zdravlje srca”, tvrdi liječnik.
Kako primijeniti savjet u svakodnevici
- Na tanjuru polovicu prostora neka zauzme povrće.
- Četvrtinu rezervirajte za izvor kvalitetnih bjelančevina poput ribe bogate omega-3 masnoćama.
- Preostalu četvrtinu ispunite cjelovitim žitaricama ili mahunarkama bogatim vlaknima.
- Kuhajte na maslinovu ulju i pojačajte okus citrusima, octom i aromatičnim biljem.
Dosljedno pridržavanje ovih smjernica, poručuje dr. Lal, može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i poduprijeti dugovječnost.