Rijeka – U kuhinji Grand hotela Bonavija ovih se dana miješa miris tradicije i maštovitosti. Turističke zajednice Kvarnera, Rijeke i riječkog prstena okupile su kuhare na dvodnevnoj radionici kojom su službeno otvorile program Kvarner – Europska regija gastronomije.
Predavači Irina Ban i chef Zdravko Tomšić podsjetili su da riječki stol čine bakarski prezidi, mornarski kruh, mlikarica, grobnički sir, palenta kompirica, jota, kalandraka i niz drugih jela koja su ovdašnje none pripremale od onoga „što kuća da”. Sada ta cucina povera dobiva novo ruho, a cilj je jednako jasan: privući gosta autentičnim okusom, ne jelom koje već poznaje.
Tomšić je demonstrirao kako se: • gušća jota može zamotati u vučeno tijesto i poslužiti na kremi od krumpira; • kompirica pretvara u podlogu torte sa slojem jabuka i meda ili postaje atraktivan zalogaj za finger-food; • „obična” broskva i ječam stvaraju aromatičan orzotto koji se zaokruži grobničkim sirom.
Na meniju su se našli i crostata od palente kompirice s broskvom, fondue od grobničkog sira te puding od bakarskog baškota sa zabaglione kremom od Bakarske vodice. „Potencijal je ogroman, ali često nudimo ono što mislimo da gost želi. Vrijeme je da ponudimo ono što mi jesmo”, naglasio je Tomšić.
Stručnjaci su govorili i o vinskoj ponudi te ulozi maslinovih ulja u sljubljivanju s lokalnim namirnicama. Ban je podsjetila da su stoljetni utjecaji različitih naroda, kao i plemićke kuhinje Frankopana, Rijeci ostavili začine, tehnike i – što je ključno – samopouzdanje da se tradicija prikaže suvremenim jezikom.
Radionica je tek uvod u godinu u kojoj će Kvarner biti u središtu europske i svjetske gastro-scene. Ako je suditi po dojmovima kuhara, gosti će iduće sezone na kvarnerskim tanjurima pronaći sve, samo ne dosadu.