Nova, održiva formula hrane na bazi proteinâ iz peradarske industrije i brašna crne vojničke muhe postigla je na komercijalnim uzgajalištima u Jadranu rezultate koji mogu preoblikovati domaću akvakulturu.
Tim Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu i Hrvatskog veterinarskog instituta, u suradnji s istraživačima Sveučilišta u Udinama i hrvatskim uzgajivačima ribe, usporedio je dvije inovativne mješavine sa standardnom hranom u kavezima na srednjem i sjevernom Jadranu.
Ključni nalazi • Orade hranjene novom formulom imale su veću završnu masu, višu specifičnu stopu rasta, nižu potrošnju hrane i veći prinos fileta bogatih omega-3 masnim kiselinama. • Brancini su zadržali jednak rast kao na klasičnoj prehrani, ali su davali veći udio fileta; udio zasićenih i nezasićenih masnih kiselina ostao je u preporučenim granicama za ljudsku prehranu. • Obje vrste pokazale su nutritivni profil u skladu s ISO standardima, potvrđujući da kopneni izvori bjelančevina mogu zadržati, pa i poboljšati kvalitetu ribe.
„Poseban je osjećaj nakon toliko godina rada vidjeti ovako dobre rezultate. Pokazali smo da se kopneni izvori bjelančevina mogu uspješno koristiti za održavanje ili čak poboljšanje učinka uzgoja i kvalitete ribe, uz istodobno usklađivanje s ciljevima ekološke održivosti”, izjavila je voditeljica istraživanja dr. sc. Tanja Šegvić Bubić.
Znanstvenici ističu da nova prehrana znatno smanjuje ovisnost o ribljem brašnu i ulju dobivenom od sitne plave ribe, čime pomaže očuvanju morskih ekosustava i jača sigurnost opskrbe. Projekt je financiran kroz programe AdriAquaNet i SustainAqua, potpomognute sredstvima Europske unije.