U tjednima kada temperature padaju, sve više ljudi žali se na stalno hladne dlanove i stopala. Prema riječima dr. Dejana Čubrila, specijalista integrativne medicine, taj neugodan osjećaj često nije pitanje slabije cirkulacije nego – nedostatka goriva.
„Kad stanicama manjkaju masti i šećeri, tijelo jednostavno nema dovoljno materijala za proizvodnju topline. Posljedica su promrzle ruke i noge, umor, ali i poremećena sinteza hormona poput estrogena, progesterona, vitamina D i kortizola”, pojasnio je liječnik u razgovoru o zimskim navikama.
Ključan saveznik: kiseli kupus • Dr. Čubrilo izdvaja kiseli kupus kao jeftin, ali moćan zimski izvor vitamina C i prirodnih probiotičkih kultura. • Naglašava važnost domaćeg, nepasteriziranog kiseljenja: „Ako se u loncu ne krčka pravi kiseli kupus, nema ni zdravlja ni zajedništva.”
Zimska prehrana treba više masnoće • Liječnik preporučuje veći udio zdravih masti – od komadića slanine do tamne čokolade. „Želite brzo zagrijavanje? Pojedite malo čvaraka i osjetit ćete razliku”, poručuje. • Detoks sokove i sirovu hranu savjetuje ostaviti za topliji dio godine, jer „takvi obroci dodatno hlade organizam”.
Štitnjača često kolateralna žrtva Prema dr. Čubrilu, rad štitnjače usko je vezan uz stanje tankog crijeva, jetre i žuči. Manjak selena, cinka i joda dodatno je iscrpljuje. Ipak, liječnik upozorava da nije rješenje odmah posegnuti za pregrštom dodataka prehrani: „Jedna tableta od 1000 mg vitamina C u zimi nije problem, ali suplementi se prečesto propisuju po inerciji.”
Redovitost obroka kao kemijska ravnoteža Svaki obrok, kaže, pokreće kemijsku reakciju: „Ako jedete neredovito, metabolizam trpi. Ja svako jutro pojedem red tamne čokolade – bitna je doza i ritam.”
Eksperiment za ženske „ledene“ noge Dr. Čubrilo često savjetuje pacijenticama jednostavan test: „Osjetite li da su vam stopala hladna, pojedite nešto masnije i pratite promjenu. Organizam će odraditi svoje.”
Ukratko, za toplije ruke, snažniji imunitet i mirniju štitnjaču zimi vrijedi starinsko pravilo: dobar kiseli kupus, nešto domaćih masti i obroci na vrijeme.