Mnoge žene primijete da s godinama teže gube kilograme, osobito na području struka. Nutricionisti upozoravaju da hormonske promjene i sporiji metabolizam nisu jedini krivci – odabir hrane može biti presudan.
Stručnjaci izdvajaju četiri skupine namirnica koje bi žene starije od 40 trebale svesti na minimum, a po mogućnosti ukloniti iz jelovnika.
-
Smrznuta gotova jela
Iako praktična, riječ je o visoko prerađenoj hrani bogatoj aditivima i solju. Nutricionistica Briana Adler Gelfand upozorava da takvi obroci mogu potaknuti „upale, probavne smetnje i neželjeno nakupljanje masnog tkiva, osobito oko struka”. -
Bijeli krumpir
Krumpir je nutritivno vrijedan, no zbog vrlo visokog glikemijskog indeksa brzo diže razinu šećera u krvi. Dijetetičarka Melissa Mitri pojašnjava da česte oscilacije šećera „mogu potaknuti upale i debljanje, osobito u području trbuha”. Kao bolju zamjenu predlaže batat. -
Rafinirani ugljikohidrati
Bijeli kruh, tjestenina i riža brzo se probavljaju i izazivaju nagle skokove glukoze, nakon kojih slijedi pad energije. Adler Gelfand dodaje da te oscilacije „povećavaju glad i potiču prejedanje”. Nutricionisti preporučuju cjelovite žitarice poput kvinoje, integralne riže ili kruha od cjelovitog brašna. -
Pržena piletina
Omiljeni comfort-food često je prepun trans-masti. Nutricionistica Mary Sabat naglašava da redovita konzumacija pržene piletine „može uzrokovati nakupljanje masnoće na trbuhu, povećati upale te pridonijeti debljanju”. Osim visokog kalorijskog unosa, problem je i manjak vlakana i korisnih nutrijenata.
Savjet stručnjaka je jasan: zamijenite visokoprerađene i pržene obroke cjelovitom, minimalno obrađenom hranom bogatom vlaknima. Uz uravnotežen jelovnik, umjerenu tjelesnu aktivnost i dovoljno sna, mršavljenje nakon 40. godine postaje znatno izvedivije.