Dehidracija hrane jedan je od najstarijih, ali i najsigurnijih načina produljenja trajnosti voća, povrća i začinskog bilja. Uklanjanjem vlage znatno se smanjuje rizik od razvoja plijesni i bakterija, a pritom ostaje velik dio esencijalnih hranjivih tvari.
Osim što čuva nutritivnu vrijednost, sušenje koncentrira okus, smanjuje volumen i težinu namirnica te eliminira potrebu za umjetnim konzervansima. Suho voće ili povrće lakše se skladišti, a dugotrajno ostaje spremno za brzu upotrebu u kuhinji ili na putovanju.
Što dehidrirati?
- Voće: jabuke, kruške, banane, jagode, grožđe, marelice, šljive, smokve i maline.
- Povrće: rajčice, paprike, gljive, tikvice, mrkve i cikla.
- Začinsko bilje: peršin, bosiljak, timijan i ružmarin.
Tri provjerene metode sušenja kod kuće
- Električni dehidrator – precizna kontrola temperature (obično 40–50 °C) i mogućnost sušenja većih količina.
- Pećnica – postavite najnižu temperaturu, ostavite vrata lagano odškrinuta kako bi vlaga izlazila, a namirnice rasporedite u tankom sloju.
- Na suncu – ploške voća ili povrća položite na pladanj prekriven tankom tkaninom ili mrežicom, redovito okrećite i zaštitite od insekata.
Savjeti za uspjeh
- Režite hranu na jednake komade kako bi se ravnomjerno sušila.
- Provjerite je li potpuno dehidrirana prije spremanja kako biste spriječili plijesan.
- Čuvajte je u hermetičkim posudama na hladnom i suhom mjestu.
Dehidriranjem vlastitih namirnica možete osigurati zdravu zalihu bez aditiva, istovremeno čuvajući bogatstvo okusa i mirisa sezone.