Slavonska Žito grupa dosegnula je važnu prekretnicu: u pogonu Mesne industrije Dobro u Čepinu upravo je započeto zrenje milijuntog komada Dobro pršuta.
Prije samo devet godina ideja o pršutu sa slavonskih ravnica zvučala je gotovo nevjerojatno. U travnju 2016. u komoru je bilo posloženo svega 216 butova. Do ožujka 2022. brojka je narasla na 500 000 komada, a sljedećih pola milijuna proizvedeno je dvostruko brže – u tek tri godine.
„Milijunti Dobro pršut za nas je više od brojke”, poručuje Ana Kuzmanović, izvršna direktorica sektora mesne industrije. Naglašava da se svaka faza – od vlastitih polja na kojima se uzgajaju žitarice, do genetike svake svinje – pomno prati: „Naša tajna leži u jednostavnosti. Koristimo samo meso slavonske svinje uzgojene na našim farmama i čistu jadransku sol, bez aditiva i dimljenja.”
Voditelj pogona za proizvodnju pršuta Mensud Lepić pojašnjava da standardni Dobro pršut dozrijeva najmanje 400 dana, dok linija Dobro Premium zrije čak 18 mjeseci. Produljeno zrenje, kaže, donosi „složenije arome, bogatiji okus i nježnu teksturu koja se topi u ustima”.
Pogon u Čepinu danas raspolaže godišnjim kapacitetom od 168 000 pršuta, 1 400 tona trajnih salama i 1 250 tona drugih trajnih mesnih proizvoda. U rad je uključeno 12 robota, a tvrtka je ove godine uvela i treću, najsuvremeniju liniju za narezivanje i pakiranje te potpuno automatiziranu robotsku liniju na izlazu, vrijedne ukupno 1,75 milijuna eura.
Iz Žita poručuju da će nova tehnologija dodatno ubrzati procese i osigurati dosljednu kvalitetu – sljedeći milijun, čini se, stiže još brže.