U Vodnjanu je ovoga vikenda održano 19. izdanje manifestacije Dani mladog maslinovog ulja, a veliki šator na ulazu u grad bio je premali za sve znatiželjnike koji su željeli kušati prvo ovogodišnje „zeleno zlato”.
Program je započeo u petak, a subotnji dan, koji je trajao od 10 do 21 sat, pokazao je pun potencijal događaja:
• Oil Bar i Tasting Room nudili su vođene degustacije tijekom cijelog dana.
• Gourmet Corner by LF Catering servirao je slana i slatka jela pripremljena isključivo s mladim uljem, uz sezonsku interpretaciju istarskih namirnica.
• Najmlađe je zabavljao posebno uređen dječji kutak.
Uz gastronomski dio, organizatori su naglasak stavili na edukaciju. Stručni program Oil Lab predstavio je modernu primjenu maslinova ulja u vrhunskoj kuhinji. Chef Robert Perić ugostio je Sašu Pribičevića iz restorana Tekka by Lone, a poznati istarski maslinar Sandi Chiavalon poveo je publiku kroz priču o pravilnom sljubljivanju ulja i hrane.
Posebnu pozornost privukao je zabavni kulinarski performans „kuhanje pod objektivom”, gdje je dinamični trojac spravljao jela pred kamerama, spajajući gastronomiju i fotografiju. Stalan žamor oko štandova, razmjena recepata i neprestana kušanja stvorili su osjećaj pravog gurmanskog sajma.
Toplo vrijeme i ugodna atmosfera unutar šatora potaknuli su dolazak brojnih posjetitelja, među kojima su bili i turisti koji već tradicionalno upisuju ovu manifestaciju u svoj kalendar. Prema viđenom, mlado maslinovo ulje sve brže pronalazi put do potrošača, rušeći mit da vrijedi tek nakon odležavanja.
Organizatori ističu da su Dani mladog maslinovog ulja postali jedan od zaštitnih znakova Istre: spoj edukacije, gastronomije i zabave koji iz godine u godinu bilježi sve veću posjećenost i potvrđuje status regije kao vodeće destinacije za ljubitelje vrhunskog maslinova ulja.