Visok krvni tlak ostaje jedan od glavnih pokretača srčanih bolesti i moždanog udara, a uz lijekove i tjelovježbu važno mjesto zauzima i dobro osmišljena prehrana. Stručnjaci ističu da redovito konzumiranje određenih vrsta voća može pridonijeti zdravijem protoku krvi i stabilnijim vrijednostima tlaka.
• Banane – zahvaljujući visokom udjelu kalija pomažu neutralizirati višak natrija i opustiti krvne žile. Jedna prosječna banana (115 g) sadrži oko 375 mg kalija.
• Borovnice – prepune su antocijanina i drugih antioksidansa koji potiču sintezu dušikova oksida, prirodnog vazodilatatora.
• Kivi – istraživanja pokazuju bolji učinak na tlak od, primjerice, jabuka, ponajprije zbog obilja vitamina C.
• Lubenica – L-citrulin iz njenog mesa tijelo pretvara u L-arginin, a on pak potiče proizvodnju dušikova oksida i širenje žila.
• Grejp – donosi kalij i vitamin C, no osobe koje uzimaju lijekove za tlak ili kolesterol moraju se prije konzumacije savjetovati s liječnikom zbog mogućih interakcija.
• Grožđe i sok od grožđa – bogati polifenolima (antocijanini, kvercetin) za koje je pokazano da povoljno utječu na regulaciju tlaka.
• Avokado – visok udio kalija i vitamina E povezuje se sa smanjenim rizikom od razvoja hipertenzije kod redovitih konzumenata.
• Nar – snažna antioksidativna i protuupalna svojstva; sok ili dodaci nara mogu pomoći u snižavanju tlaka te čuvati elastičnost krvnih žila.
Savjeti za svakodnevnu primjenu – U jutarnji obrok ubacite narezane banane, bobičasto voće ili kivi u zobene pahuljice ili jogurt. – Pripremite smoothie od voća i povrća kao brzi međuobrok. – Umjesto slatkiša posegnite za svježim voćem ili kompotom bez dodanog šećera. – Zamrznuto voće zadržava većinu hranjivih tvari i odlična je zimska alternativa svježem.
Ključno je raznoliko voće uvrstiti u svakodnevni jelovnik, održavati uravnoteženu prehranu te, po potrebi, konzultirati liječnika o mogućim interakcijama s terapijom.