Restoran Sophia u Grand Hotelu Brioni Pula ponovno je postao pozornica istarske visoke kuhinje. U suradnji Arena Hospitality Groupa i Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) ondje je priređena druga Ekskluzivna istarska večera, ovoga puta posvećena mladoj istarskoj janjetini.
Pet slijedova, jedno glavno nadahnuće
Kulinarsku priču vodili su chef Zdravko Tomšić i vrhunski slastičar Robert Perić. Tomšić je, kao „ambasador hrvatske kuhinje”, iznio potencijal janjetine kao novog istarskog brenda, dok je Perić večer zaključio desertom „Terra Rossa”, posvetom crvenoj zemlji Istre u kojoj se stapaju karamelizirane žižule, bijela čokolada, ovčji sir i cikla.
Gostima su poslužena jela koja istarsku janjetinu prikazuju u različitim teksturama i tehnikama: • consome i ravioli s povrćem • brodet od mlade janjetine na kremi od bijele palente • pečeni janjeći but i plećka u pergament papiru s aromatičnim biljem
Čuvanje tradicije kroz suvremeni pristup
Ciklus Istarskih večera pokrenut je kao platforma koja povezuje kulinarstvo, tradiciju i održivi razvoj. Prva večera u lipnju bila je posvećena boškarinu, a najavljeno je da će se serija nastaviti uz nova tematska izdanja, različite chefove i lokalne namirnice koje oblikuju gastronomski identitet regije.
AZRRI time nastavlja misiju promocije autohtonih pasmina i proizvoda te pokazuje kako se tradicija može servirati u modernom ruhu – uz puno okusa, emocija i terroira Istre.