Mirišemo svi različito – od raspoloženja i genetike do bakterija na koži. No ono što stavljamo na tanjur mijenja miris tijela i način na koji nas drugi doživljavaju, pokazuju niz laboratorijskih pokusa i terenskih istraživanja.
-
Krstašice i lukovice – sumporni udarac Brokula, cvjetača, kelj, ali i češnjak te luk bogati su sumpornim spojevima. Nakon probave dio tih molekula stiže u znoj gdje s bakterijama stvara oštar miris sličan trulim jajima. Iznimka je češnjak: u testu s 42 muškarca i 82 žene znoj onih koji su pojeli veću količinu češnjaka ocijenjen je „seksipilnijim” od ostalih.
-
Šparoge – miris u WC-u Probavom šparoga nastaje metantiol i dimetil sulfid, pa urin dobiva prepoznatljiv miris ribe; efekt može trajati više od pet sati. Većina ljudi ga proizvodi, ali ne osjećaju ga svi jer je i osjet također genetski uvjetovan.
-
Voće i povrće – slatkasti ton Australsko istraživanje iz 2017. bilježi da muškarci koji jedu mnogo svježeg voća i povrća mirišu „voćnije, cvjetnije i slađe”. Karotenoidi iz mrkve, bundeve ili rajčice pritom kožu čine blago žućkastom, što su ispitanice također smatrale privlačnim.
-
Meso i riba – intenzivniji znoj U dvotjednom pokusu 30 muškaraca na mesnoj dijeti njihovi su mirisi ocijenjeni neugodnijima i jačima nego kad su isti ispitanici bili na bezmesnoj prehrani. Slično, višak trimetilamina iz ribe ili graha može prouzročiti snažan miris – u rijetkim slučajevima i sindrom „mirisa ribe”.
-
Alkohol i kofein – neugodna para Jetra etanol pretvara u hlapljivi acetaldehid pa se dah „napije” i do sutra. Kod redovitih konzumenata češće se bilježi halitoza. Kofein pak potiče apokrine žlijezde; više znoja znači više hrane za bakterije i jači tjelesni miris.
-
Glad i post – još jedan paradoks U eksperimentu gdje su žene postile 48 sati, njihove su znojne „vložke” muškarcima mirisale privlačnije, iako je zasebno istraživanje pokazalo da post pogoršava zadah iz usta.
Znanstvenici napominju da složena kemija tijela, razlike u crijevnoj mikrobioti i genetika znače da univerzalna formula ne postoji. „Postoji mnogo aromatskih spojeva i velika je vjerojatnost da utječu na naš miris, ali još ne znamo kako”, zaključuje etolog Jan Havlíček.
Savjet? Više šarenog voća i povrća, umjereno s mesom i alkoholom – a povremeni češnjak možda doista neće škoditi dojmu.