Na brežuljku iznad Batine, tik uz monumentalni Augustinčićev spomenik, u subotu je zamirisala sarma iz zemljanog lonca. Peta gastroradionica u sklopu manifestacije Mjesec baranjske kuhinje okupila je zaljubljenike u tradiciju – od domaćih Baranjaca i Slavonaca do gostiju iz Varaždina – željne naučiti kako se nekada spremalo jelo bez kojega je teško zamisliti zimu.
Organizacijski potpis zajednički nose turističke zajednice Baranje, Općine Bilje-Kopački rit i Općine Draž. Cilj im je, kako ističe direktorica TZ-a Bilje-Kopački rit Senata Majić, „povećati konkurentnost destinacije kroz gastronomsku ponudu i oživjeti pomalo zaboravljena jela”.
Poslije zmajevačkog pilećeg paprikaša, čeminačkog šarana na rašljama te biljskih langošica, čikoša i gužvare, došao je red na kraljicu zimskog menija. Chef radionice bio je Filip Golubov, ujedno direktor TZ-a Općine Draž, koji je sudionicima otkrio male tajne pripreme:
• Kiseli kupus, mljeveno meso, riža, crveni luk, slatka paprika, sol i papar – temelj svakog zalogaja. • U juhu se, uz začine, dodaju domaća kuhana rajčica, narezan kiseli kupus i malo slaninice. • Nakon što zavrije, sarma se "krčka" u ćupu oko dva sata.
„Nekada se jela isključivo zimi, i to u svečanim prilikama. Danas je na stolu mnogo češće”, rekao je Golubov dok su polaznici, mahom mlađi, isprobavali motanje listova kupusa. Čim je posljednji od stotinjak ‘zamotuljaka’ bio gotov, lonac je planuo – a sarma jednako brzo nestala s tanjura.
Manifestacija se nastavlja novim radionicama sve do kraja mjeseca, gurmanski podsjećajući da se Baranja ne doživljava samo očima nego i – punim žlicama.