Blagdanski stol za Dan zahvalnosti u Sjedinjenim Državama i ove će godine biti malo blaži za novčanike – ali samo ako se gleda osnovni meni.
Prema najnovijoj anketi Američkog zavoda poljoprivrednika (AFBF), tradicionalni obrok za deset osoba koštat će 55,18 dolara, što je pad od 5 % u odnosu na 2024. Time se potvrđuje trogodišnji trend pojeftinjenja.
Glavni razlog je još povoljnija cijena smrznute purice. Prosječna osamkilogramska ptica koštat će 21,50 dolara, čak 16 % manje nego lani. Purica sada čini 39 % troška cijelog obroka – najniži udio od 2000. godine.
Međutim, slika se mijenja čim se jelovniku dodaju šunka, krumpir sorte Russet i smrznute mahune: tada račun skače na 77,09 dolara, gotovo identično prošlogodišnjoj razini.
Što poskupljuje?
– Svježe povrće u prosjeku je skuplje za 61 % zbog vremenskih nepogoda. – Slatki krumpir poskupio je 37 %. – Punomasno mlijeko i vrhnje za šlag također imaju više cijene.
U AFBF-u naglašavaju da su nestašice radne snage i veći troškovi rada dodatno pogurali cijene u sektorima voća i povrća, gdje plaće čine gotovo polovinu ukupnih troškova proizvodnje.
Stabilne ili niže cijene bilježe:
– brusnice (-2,8 %), – sušeni kruh za nadjev (-9 %), – sastojci za pitu od bundeve i prhko tijesto (bez promjene).
Zašto pada cijena purice?
Dok cijene svježe puretine rastu zbog širenja virusa HPAI, smrznute purice pojeftinjuju. Potražnja za puretinom izvan blagdana slabi – prosječna potrošnja pala je na sedam kilograma godišnje po stanovniku, oko 1,5 kilograma manje nego prije šest godina.
Zaključak: Oni koji ostanu vjerni tradicionalnom jelovniku s naglaskom na purici proći će jeftinije, no veća doza povrća i priloga brzo će poništiti uštede.