Ličko-senjska županija pozvala je domaće proizvođače da svoje najbolje proizvode prijave na tradicionalno ocjenjivanje uoči manifestacije Jesen u Lici 2025..
Organizatori su, kao i prethodnih godina, pripremili zasebne kategorije te jasno odredili rokove i uvjete dostave uzoraka.
• Džemovi, pekmezi i voćni namazi – dva staklena pakiranja od 450 g potrebno je dostaviti najkasnije do 12. rujna 2025. Ocjenjivanje obavlja Razvojni centar Ličko-senjske županije kroz analizu suhe tvari, pH vrijednosti i senzorsko kušanje.
• Voćni sokovi i sirupi – dvije staklene boce od 0,5 l također treba predati do 12. rujna 2025. uz isti postupak ocjenjivanja.
• Voćne rakije – uzorci u prozirnim plastičnim bocama predaju se do 1. rujna 2025. Stručnjaci Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku provest će fizikalno-kemijsku analizu i organoleptičko ispitivanje.
• Med – pčelari iz Like i drugih brdsko-planinskih krajeva moraju dostaviti po jednu staklenku od 900 g i 450 g za svaki uzorak do 1. rujna 2025. Analizu provodi Agronomski fakultet u Zagrebu, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju.
• Sir i mliječni proizvodi – prijave traju od 28. kolovoza do 2. rujna 2025., a skupljanje uzoraka organizira Županija zajedno s Udrugom malih sirara. Ocjenjivanje će voditi zagrebački Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo.
Rezultati i diplome uručit će se 4. listopada 2025., drugog dana trajanja manifestacije, u popodnevnim satima. Time će najbolji proizvodi dobiti službenu potvrdu kvalitete pred tisućama posjetitelja koji svakog listopada pohode Gospić u potrazi za autentičnim okusima Like.