Stigao je listopad i za maslinare kreće najintenzivniji dio godine. Klimatske promjene i sve veća potražnja za uljima naglašenih voćnih aroma pomaknuli su početak berbe, osobito ondje gdje je maslinova muha napravila štetu i ubrzala otpadanje plodova.
Najbolji trenutak berbe • Agronomi se još spore oko savršene zrelosti: neki savjetuju branje čim masline počnu iz zelene prelaziti u žutu, drugi čekaju dok trećina plodova požuti, trećina ljubičasti, a trećina pocrni, a treći tvrde da je optimum kad većina potpuno potamni. • Dozrijevanje kreće od vrha ploda prema peteljci i prije nastupa na starijim stablima. Oštećeni plodovi i oni na prstenovanim granama brže sazrijevaju, dok bogatiji urod usporava zrenje. • Kako antocijani rastu, a klorofil i polifenoli padaju, mijenjaju se buduća aroma i okus ulja, pa svaki proizvođač mora odlučiti što mu je prioritet.
Priprema maslinika i opreme • Pokosite travu i korov, ali izbjegavajte dublju obradu tla; kiša za vrijeme berbe pretvorila bi nasad u blatnjavu klizavicu. • Pregledajte ljestve (idealno aluminijske), plahte, cerade i mreže — zamijenite sve što je istrunulo ili oštećeno miševima. • Osigurajte dovoljno perforiranih plastičnih kašeta; mrežaste vreće izbjegnite jer plodove oštećuju. • Napunite baterije i testirajte tresače te dogovorite termin prerade u uljari odmah po završetku berbe. Držanje maslina u moru, iako još uvijek prisutno, dokazano snižava kakvoću ulja.
Tehnike berbe • Za vrhunsko ulje plod ne smije padati na tlo. Najbolje ga je skidati direktno u košare ili na plastične mreže razvučene pod krošnjom. • Zbog manjka radne snage sve se češće koriste mehanički „češljevi” koji brste plodove, a u većim nasadima i ozbiljniji strojevi za mehaniziranu berbu.
Što nakon skidanja ploda • Masline odmah očistite od lišća i grančica, potom ih u kašetama s rupama otpremite prema uljari. • Posao ne staje nakon zadnje kašete: preporučuje se prskanje bakrenim pripravcima protiv paunova oka i bakterioze kako bi se spriječio ulazak patogena kroz oštećene točke na granama i plodu.
Uz dobru organizaciju, pravovremenu logistiku i brzu preradu, i ova će sezona donijeti ulje visoke kakvoće, unatoč izazovima koje donose promjenjiva klima i nepredvidivi štetnici.