Riječko jutro započelo je prizorom koji starim kupcima vraća uspomene, a novim otkriva čari lokalne tržnice. Nakon nekoliko večeri u kojima su ribarice svjetlile Kvarnerom i mamile ribu u mreže, na kamenim bankovima ribarnice pojavila se iznimno bogata ponuda.
Najveću gužvu izazvala je bukva ponuđena za samo 1 euro po kilogramu. Glas o jeftinoj ribi brzo je prošao između štandova pa su se u redu našli i oni koji uopće nisu planirali riblji obrok. „Kada je gastronomija u pitanju, treba u životu eksperimentirati”, našalio se Matija dok je vaga pokazivala novu rundu bukvi u njegovoj vrećici.
Odmah do tražene bukve prodavač je ponosno istaknuo natpis „goleme srdele”. Komadi veći od uobičajenih privukli su pažnju i nekolicine radnika iz Nepala, sve brojnijih novih sugrađana u Rijeci. Šala da su „plivale uz nuklearni reaktor” otopila je jutarnju hladnoću, a kapitalne srdele prodavale su se za 3 eura. Standardne, sitnije srdelice držale su cijenu od 4 eura.
Upravo je tih 4 eura – nekadašnjih 30 kuna – potaknulo uzdah jedne starije Riječanke: „Prije je kilogram srdela koštao četiri kune, a sada trideset.” Nostalgija za kunama i dalje se čuje među kupcima, premda cijene u eurima formalno izgledaju nepromijenjene.
Ostatak ponude podsjetio je da more nije uvijek jeftino:
• tuna – 24 eura/kg
• gof – 24 eura/kg
• grdobina – 32 eura/kg
• veliki škamp – 45 eura/kg
• hlap – 60 eura/kg
• brancin i orada iz uzgoja – 12 eura/kg
• divlji brancin i orada – 26 eura/kg
Tako su se na jednom mjestu susrele riba za svačiji džep i valuta koja još uvijek budi dvojbe. Petak u riječkoj ribarnici ponovno je pokazao njezinu pravu dušu: šarenilo ulova, brzi pregovori, šale i tiha nostalgija za „jeftinijim” kunskim vremenima.