Milijuni započinju dan šalicom kave, no rasprava oko njezina utjecaja na zdravlje ne jenjava. Španjolski stručnjak za prehranu Mario Ortiz ističe da napitak sam po sebi nije problem, već način i količina u kojima se konzumira.
Ortiz naglašava da je kava bogata polifenolima i kofeinom, spojevima povezanima sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2 te neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove. Umjerena konzumacija, dodaje, može poboljšati koncentraciju, budnost pa čak i sportske performanse zahvaljujući stimulaciji središnjeg živčanog sustava.
„Kava nije problem, nego doza i način na koji je piješ”, sažima nutricionist, podsjećajući da tri šalice dnevno predstavljaju gornju granicu. Prekoračenje te količine može izazvati tahikardiju, tjeskobu ili probavne tegobe.
Vrijeme ispijanja također je ključno. „Nemojte piti kavu popodne”, savjetuje Ortiz, objašnjavajući da kofein remeti lučenje melatonina i narušava kvalitetu sna.
Od presudne je važnosti i ono što se dodaje u šalicu. Sirupi, zaslađivači i vrhnje, upozorava nutricionist, poništavaju potencijalne dobrobiti napitka pa preporučuje crnu kavu ili varijantu s kvalitetnim mlijekom.
Ortiz zaključuje da kava može postati svakodnevni saveznik vitalnosti „sve dok je koristite mudro, a ne kao zakrpu za nedostatak odmora ili energije”.