S prelaskom četrdesete organizam više ne troši energiju jednako učinkovito kao u mlađoj dobi. Hormonalne promjene, manji udio mišićne mase i sporija probava usporavaju metabolizam, pa se posljedice pogrešnih prehrambenih izbora brže osjete na težini, razini energije i općem zdravlju. Nutricionisti zato savjetuju poseban oprez s četiri skupine namirnica.
-
Prerađeni šećeri
Tijelo koje se suočava s prirodnim padom tolerancije na glukozu teže razgrađuje velike količine dodanog šećera. Česta konzumacija kolača, zaslađenih napitaka ili energetskih pločica povećava rizik od dijabetesa, nakupljanja masnog tkiva i kroničnog umora. Stručnjaci preporučuju oslanjanje na prirodnu slatkoću voća i općenito smanjenje dodanog šećera. -
Rafinirani ugljikohidrati
Bijeli kruh, klasična tjestenina i fina peciva brzo podižu, ali i naglo spuštaju razinu šećera u krvi, što rezultira umorom i pojačanom glađu. Integralne žitarice bogate vlaknima sporije se probavljaju, pomažu održati stabilnu energiju i olakšavaju kontrolu tjelesne težine. -
Alkohol
Jetra starijeg organizma sporije prerađuje alkohol, a istodobno usporen metabolizam otežava sagorijevanje masti. Umjerenost je ključna: povremena čaša vina može biti dio uravnotežene prehrane, ali redovito pretjerivanje potiče upalne procese, narušava san i dodatno opterećuje tijelo. -
Pržena i masna hrana
Hrana priređena u dubokom ulju prepuna je zasićenih masti koje podižu kolesterol i opterećuju probavni sustav. Prelazak na pečenje u pećnici, kuhanje na pari ili korištenje zračne friteze zadržava okus, a smanjuje kalorije i rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Savjet nutricionista je jasan: nakon 40. svaki zalogaj ima veću težinu. Izbacivanje ovih prehrambenih „krivaca”, uz dovoljno kretanja i kvalitetan san, može značajno pridonijeti vitalnosti i zdravlju u narednim desetljećima.