Hrvatska gastronomska scena od danas je bogatija za dva nova restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom. U najnovijem izdanju vodiča po jednu zvjezdicu osvojili su • Krug iz Splita • Cap Aureo iz Rovinja.
Time se broj objekata s jednom zvjezdicom popeo na 12, dok je Agli Amici u Rovinju ponovno potvrdio status jedinog domaćeg restorana s dvije zvjezdice.
Zvjezdicu su zadržali: Dubravkin put (Zagreb), Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Korak (Jastrebarsko).
Michelinovom Green Star oznakom za održivost i dalje se mogu pohvaliti Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko).
Popis Bib Gourmand restorana – onih koji nude iznimnu kvalitetu po pristupačnim cijenama – proširen je Konobom Pescaria iz Mošćeničke Drage te splitskim K.užinom, pa ih Hrvatska sada ima ukupno 12.
Novost godine su posebna individualna priznanja: • Gabriela Filca (Nebo) – mladi chef • Vera Korak (Korak) – usluga • Dinko Lozica (LD) – sommelier.
Ministar turizma i sporta Tonči Glavina istaknuo je da nova selekcija potvrđuje „kvalitetu hrvatske gastronomije i izvrsnost naših chefova” te jača međunarodni ugled zemlje kao gourmet destinacije.
Ukupno, Hrvatska sada broji 13 restorana ovjenčanih Michelinovim zvjezdicama, a novi laureati dodatno učvršćuju reputaciju jadranske obale i kontinenta kao poprišta vrhunske kuhinje.